Проект за модерна къща в Сидни

Проект за модерна къща на калкан – Виктория 123, Сидни, Австралия


Проект: 2013г. | Фаза: Идеен проект | РЗП: 480м2

Имотът в който е проектирана тази модерна къща, се намира в смесената жилищна зона Кингс Крос в Сидни. Кварталът е гъсто населен, но предлага отличен стандарт за живеене. Парцелът предлага прекрасна гледка към града. Мястото на къщата е на силно наклонен терен, което усложнява проектирането. Задачата е да се проектира къща в модерен стил за двама обитатели, които живеят отделно в различни зони на триетажната жилищна сграда.

Основен композиционен пункт при проектирането на къщата е възможността за изграждане на озеленен двор или градина. Къщата е проектирана за двама души, които ще живеят в отделни части на сградата, но са много близки приятели. Градината е обща за двамата обитатели.

Къщата е триетажна с покривен етаж. Дизайнът на сградата е проектиран така, че да се впише успешно в силуета на улицата, съставен от стари къщи в колониален стил. На приземното ниво на къщата откъм улицата е разположен малък магазин за изкуство с обществен достъп. Входното пространство към жилищната сграда е с обществен достъп и представлява отворена към улицата площадка, която ще се използва от магазина за скулптурна експозиция на открито. Всяка половина на къщата се разполага на три етажа. Четвъртият етаж е обща частично покрита покривна тераса. Двамата съседи разполагат с функционална група от жилищни пространства от тип склад-кухня-трапезария-дневна-градина на първия етаж на къщата. На второто ниво са входовете към отделните къщи и освен търговския обект, са проектирани по един кабинет за дейността на обитателите. На третия етаж са спалните помещения – общо четири, към които е проектирана озеленена тераса.

Модерният дизайн е подчертан във всеки елемент от къщата. Къщата е с плосък покрив и с френски прозорци по всички фасади, защото климатът позволява. Къщата не предвижда гаражи, поради специфичните особености на терена и изискванията на възложителите.

Сподели в:

You cannot copy content of this page