Проект за жилищна сграда Пиротска

Проект за жилищна сграда на ул. Пиротска в град София. Многофамилна жилищна сграда – снимки.


Проект: 2007-2008г. | Фаза: В експлоатация от 2010г. | РЗП: 5400м2

Номинация в конкурс Жилищна сграда на годината 2010

текст: национален конкурс „СГРАДА НА ГОДИНАТА 2010”

локация

Жилищна сграда Пиротска се намира на номер 130 на едноименната улица и ул. “Царибродска” в гр. София, до възловите бул.”Тодор Александров” и бул.”Константин Величков”. Районът предлага отлична среда за живеене – в близост са парковете ”Св. Николай Чудотворец” и „Св. Троица”, училища, детски градини, множество магазини и пазар ”Димитър Петков”. На пешеходно отстояние е от Mall of Sofia кино “Арена”.

идея

Архитектите са провокирани от местоположението на терена, от колорита на търговската улица, с изградени във времето традиции, от духа на съседните сгради и дори от близостта с панелните блокове. Решението на сградата е повлияно от динамичния живот на града.
Фасадните плоскости експонират динамиката на пространството и я систематизират чрез различни по вид и големина плоскости, материали, текстури и цвят, а резултатът е модерна сграда, която като че ли винаги е била на своето място.

проект

Целите на представения проект за жилищна сграда са да създаде комфортна за обитаване жилищна сграда, като предлага избор от функционални типове и различни големини жилища, да предостави на партерното си ниво търговски обекти, ситуирани по протежението на една от най-оживените улици в София и да осигури наличие на офисни площи, които да се отдават под наем.

Паркирането е решено на две подземни нива с гаражи, достъпни по рампа от ул. “Царибродска”. Партерното ниво е търговска зона, фронтално ориентирана към главната улица, а второто ниво е определено за офиси със самостоятелен вход от северната фасада на сградата. Останалите шест етажа са изцяло жилищни, като двата входа за тях също са разположени на северната фасада. Преобладават двустайни и тристайни апартаменти с просторни дневни и с големи тераси, а на последното ниво се намират луксозните апартаменти с по-голяма площ и самостоятелни покривни тераси, частично покрити с перголи, с прекрасна гледка на юг към града и към Витоша.

Жилищната сграда става предпочитано място за живеене и апартаментите бързо са заети от хора и семейства, които търсят добър стандарт и ценят напредничавото мислене и модерния дизайн. Сред обитателите има и няколко представители на архитектурната професия. Този факт показва успеха на инвестиционния проект.

Сподели в:

You cannot copy content of this page