Проект за двуетажна къща

Двуетажна къща в село в Подбалкана.


Проект: 2014г. | Фаза: В процес на строителство | РЗП: 170м2

Проект за двуетажна къща на село, изпълнен за едно семейство, което ще обитава този имот през почивните дни и ваканциите, за да се освободи от градското ежедневие.


Еднофамилната жилищна сграда е на два етажа. Имотът се намира в Средна Гора и е с лек наклон на юг и граничи с две улици – от юг и север. Гледката от бъдещата къща е към живописните била на планината. Входът е от север, но на юг е проектирано едно място за паркиране на семейния автомобил. Достъпът до сградата е по живописно озеленена пътека със стълби, които преодоляват денивелацията на терена. Теренът на парцела е моделиран така, че да се обособи възможно най-голяма равна площ пред къщата и автомобилът да остане под нивото на погледа.

Къщата е с по-голяма площ на нивото на партера. На приземния етаж е проектирана една спалня за гости. Дневната е решена в еднопространствен обем. Голяма камина с водна риза разделя площта на помещението на две зони – хол и кухня с трапезария, отворени с френски прозорци на юг към широка веранда, изцяло покрита съа скатен покрив с минимален наклон. Верандата предоставя прекрасна възможност семейството да се събира на открито през летния сезон.

На втория етаж се стига по широко трираменно стълбище, осветено от висок прозорец на северната фасада на къщата. На това ниво са проектирани две спални. Едната спалня е родителска и има достъп до голяма южна тераса, също покрита. Детската спалня е с голям френски прозорец и прекрасна гледка пред едно от дърво в имота.

Проектирани са всички необходими санитарни помещения, според нуждите на обитателите.

Архитектурният дизайн на този проект за двуетажна къща е повлиян от традиционното българско строителство. Къщата е проектирана в консервативен стил с естествени облицовъчни материали – камък и дърво. Елементите по фасадата са в модерен стил, който пестеливо допълва представата са една традиционна къща на село.

Сподели в:

You cannot copy content of this page