Проект за зелена къща

Проект за зелена къща на два етажа в кв. Бояна, гр. София


Проект: 2013-2014г. | Фаза: В процес на строителство | РЗП: 350м2

Енергийно независима зелена еднофамилна къща в процес на строителство.


Проект за енергийно ефективна двуетажна къща с намалено потребление на енергия. Еднофамилна сграда построена с елементи от модела пасивна къща.

Жилищната сграда е разположена на наклонен на север терен. Тази даденост затруднява функционалното решение и благоприятното разположение на къщата спрямо позицията на слънцето, но за сметка на това осигурява прекрасна гледка над София. Това затруднение е преодоляно с решението на покрива на къщата. Той е така структуриран, че позволява на слънцето да освети всички помещения на втория етаж на сградата, също така и стълбището на къщата. В следствие на това решение всички стаи в тази модерна къща имат достъп до пряка слънчева светлина. Гостната стая на първото ниво е единственото помещение с относително по-малко благоприятно изложение – на изток. Дневната с кухня и трапезария, както и трите спални с прилежащите към тях бани и дрешници получават естествено осветление на юг. Дневната е остъклена към площадката на юг, което улеснява отварянето на къщата към двора през топлите месеци на годината.

Къщата разполага с гараж за два автомобила, които са достъпни от север. В тази част на имота е и подходът от улицата.

Проектирана е система – термопомпа от типа въздух-вода с подово и въздушно отопление и охлаждане. На покрива са разположени слънчеви колектори за топла вода. Топлоизолацията на къщата е два пъти над стандартните норми. Дограмата е от трислоен стъклопакет с аргон в алуминиева рамка. Отворите на прозорците и вратите са с пълна височина, което се вижда на фасадите.

Къщата е облицована с видим бетон, тиково дърво и мазилка.

Теренът около сградата е решен на нива и площадки, за да предостави равен участък за използване през топлите месеци и терасирана част, предвидена за озеленяване. около сградата е изпълнена дренажна система за осигуряване на защитата на къщата от влага.

Сподели в:

You cannot copy content of this page