Многофамилни жилищни сгради

Многофамилни жилищни сгради в група


Проект: 2008г. | Фаза: Идеен проект | РЗП: 11400м2

Две многофамилни жилищни сгради с апартаменти, магазини и подземни гаражи


Теренът на жилищните сгради се намира в близост до Зимния Дворец в кв. Студентски град – гр. София. Архитектурен проект за жилищни сгради с модерен дизайн в духа на минимализма и висока степен на енергийна ефективност. Предстои начало на строителството на сградите.

Фасадите на жилищните сгради са решени така, че да се осигури максимално ослънчаване на помещенията. Близостта с планината Витоша определя специфичната структура на фасадите към улицата. Те получават предимно южно изложение и отлична гледка към кв. Симеоново и планината, особено от по-високите етажи. Тази нагъната структура – „хармоника“, е развита с оцветяване на отделните вертикали с внимателно подбрани цветове.

Играта с цветове продължава и при фасадите, които гледат към вътрешното пространство между сградите, отделено за ползване с ограничен достъп само от собствениците на апартаменти в комплекса.

Апартаментите на партерното ниво на жилищните сгради получават озеленен двор за лично ползване, което създава усещането за обитаване на еднофамилна къща. Жилищата, които са на последните етажи имат достъп до обширни тераси, покрити с перголи, което засилва връзката с природата и подчертава модернистичния дизайн на сградите с плоски покриви.

Групата многофамилни жилищни сгради разполага с подземен паркинг, който обслужва двата блока. На приземното ниво, достъпни от вътрешното междублоково пространство, са проектирани фитнес клуб и СПА център и няколко малки магазина, които обслужват живеещите в сградите. Наличието на такива услуги повишава категорията и прави комплекса един добър вариант за живеене в столицата и същевременно в полите на планина Витоша.

Сподели в:

You cannot copy content of this page