Жилищна сграда – проектиране и дизайн

Жилищна сграда – проектиране и дизайн на жилищен блок „на калкан“ на ул. Козлодуй – гр. София


Проект: 2007г. | Фаза: Технически проект | РЗП: 2450м2

Жилищна сграда – проектиране и дизайн на сключено застрояване между два калкана. Жилищната сграда има две фасади – на юг към ул. Козлодуй и на север към вътрешен двор.

Сградата е част от сключено застрояване, което оформя северния силует на ул. “Козлодуй”. Жилищната сграда с магазини и подземни гаражи има две фасадни стени – на юг към улицата и на север – към свободно дворно пространство.

Проектирани са два подземни етажа с гаражи, за да бъде получен необходимия брой места за паркиране за сградата. Достъпът се обслужва с автомобилен хидравличен подемник – асансьор.

На партера е оставен пробив, който обслужва паркирането на терена във вътрешния двор, а освен това осигурява и противопожарен достъп. На приземното ниво е входът към жилищните етажи. Отделно е предвиден един магазин за промишлени стоки.

Първите четири жилищни етажа са с еднакво разпределение. Проектирани са по три тристайни апартамента.

На петия жилищен етаж е предвиден един четиристаен, един тристаен и един двустаен апартамент.

В покривното пространство са проектирани три мезонета, всеки на две нива, с големи тераси към тях.

Фасадите са третирани пластично. Използван е нов подход за дизайн на парапетите в геометрична зависимост, с което е постигнат характерен и запомнящ се архитектурен образ на жилищния блок. Рамката наложена от наличието на две „калканни“ стени и очакваното решение е разчупена.

Сподели в:

You cannot copy content of this page