Проект за морски хотел

Проект за морски хотел 4 звезди в с. Лозенец в процес на строителство.


Проект: 2008- | Фаза: В процес на строителство | РЗП: 4500м2

текст: списание ХУБАВИТЕ КЪЩИ

Дизайнерски морски хотел в с. Лозенец, община Царево, в непосредствена близост до Централния плаж и старото пионерско ваканционо селище. Естествените дадености на терена, структурата и местоположението на апартаментната сграда провокират авторите за една концепция, вдъхновена от морето, вятъра и вълните. Мястото е знаково. Предпочитано от младите и проспериращи хора за почивка на нашето Черноморие.

Хотелът се състои от две тела, които са рязко разграничени като третиране, и в план, и в обем. Едното може да бъде наречено „право“, а другото „разчупено“. Разчупеното на сградата тяло е със силно изразени динамични форми, следващи една посока. Редуващите се еднакви елементи за оцветени контрастно – в тъмно и светло, така както морският бриз сменя посоката си през деня и нощта. Това е една дизайнерска структура, моделирана по този начин с цел да запечата духа и да носи силата на вятъра, водата и времето. Правото тяло на хотела е стабилността и непреклонността на брега.

В ситуационно отношение проектът предвижда сграда на хотела да е изнесена по периферията на имота – към дъното и страничната регулационна линия, така че да получи приятен вътрешен двор към морето, разполагащ с открит басейн и воден бар, и максимално благоприятно изложение и гледка на юг. На партерното ниво е проектирано широко фоайе с меко сядане и рецепция, към която има работно помещение, което ще се използва от администратора на хотела. От фоайето е достъпно бистро с изключително лек и атрактивен интериор.

Сградата ще се използва сезонно. Проектирани стъклени отваряеми витрини – тип хармоника, които свързват интериора на бистрото с терасата пред него и басейна и разкриват прекрасна гледка. Основната част от площта на партера е разпределена на 3 двустайни и 9 едностайни апартамента. Всяко студио на северозападната фасада има достъп до самостоятелен двор-градина. Етажите на сградата са развити на две полунива, поради особеностите на терена. Те са достъпни с хидравличен асансьор или през удобна стълбищна клетка. Между всеки две полунива са предвидени рампи за безпрепятствен достъп. Останалите три етажа са изцяло жилищни. Преобладават двустайни и едностайни апртаменти, а на последното ниво се намират ателиета със самостоятелни покривни тераси с богато озеленяване, частично покрити с перголи.

Всички тераси и площадките към хотелските апартаменти са с настилка от тикова дървесина. Търсена е лекота в дизайна на материалите – декоративна мазилка за по-голяма част от фасадните плоскости, частична облицовка с дърво и окачена фасадна система. Цялата сграда по проект е климатизирана.

Проектантският екип от “А-проект Архитекти”, ръководен от авторите архитект Александър Димов и архитект Зорница Нинова се състои от: инж. Димитър Димитров – конструкции, инж. Станислав Мойнов – отопление и вентилация, инж. Валентина Александрова – електро, инж. Васил Тодоров – водоснабдяване и канализация, инж. Николай Веселинов – геодезия и вертикална планировка, ландш. арх. Даниела Славова – благоустройство и озеленяване.

Новата хотелска сграда в Лозенец с открития си басейн ще се превърне предпочитано и посещавано място в модерния морски курорт.

Сподели в:

You cannot copy content of this page