Център за катерене

Център за катерене на Уолтопия – конкурсен проект


Проект: 2013г. | Фаза: Идеен проект | РЗП: 12600м2

Проектантски екип:
арх. Александър Димов, арх. Александър Брайнов, арх. Зорница Нинова

концепция

Теренът е ситуиран до територия предназначена за изграждането на “Източен парк” -София. Затова по-голямата площ от него има специфични правила за озеленяване, свързани с изграждането на бъдещия парк.
Частта от терена, която може да се застроява е 10 хиляди квадратни метра. Разрешената стъпка на сградата, съгласно Общия Устройствен план на София е 2000 м2. Тази площ е недостатъчна за да се проектират всички функционални единици, които би трябвало да са разложени на приземното ниво. В тази връзка нашата концепция използва възможност за повдигане на приземния етаж на 1.2 метра от нивото на терена, съгласно действащите правила и норми за проектиране в Република България. На тази кота е влизането в сградата от терена и връзката с парковата среда.

Цели се изнасяне в северната част на терена на застроените обеми, което открива на юг външния басейн, без да прекъсва връзката на сградата с парка. Специфичният контур на имота и едно подробно изследване на слънчевото греене през различните сезони и части на деня, логично водят до формата на сградата, която е предложена от екипа ни.

От друга страна, основната дейност на сградата е катеренето. Катеренето е сцена, а всички останали зони са един вертикален амфитеатър, от който през цялото време и на всички етажи можете да наблюдавате тази АКТИВНОСТ. Катерачната зала е като пелена, която обгръща останалите помещения.

функция

Тази пелена е пробита на приземното ниво, за да можем да преминем през лобито и да излезем в парка. А може и да останем вътре и да наблюдаваме от мостика. Посреща ни инфо деск, кафене и фоайе, което ни препраща към ресторанта, детския парти център, или зимната градина. Ресторантът има и самостоятелен вход, за да може да функционира самостоятелно, заедно с помещенията над него. Той има пряка връзка терена и басейна. От ниво 0 имаме отделна пряка връзка с администрацията на горните нива, които също могат да функционират самостоятелно, без да се преминава през общодостъпните зони. Тук достъпът може да се ограничи с магнитни карти служителите.

През фоайето преминават два стъклени панорамни асансьора за “виртуално катерене” от които има достъп до всички нива с прекрасна панорама към интериора. Изобщо, катерачните стени се виждат от всяко помещение. В интериора имаме втора фасада, а катеренето е нашият “екстериор”.

От инфо дескът ни разпределят към пол-подземното ниво, където са гардеробните помещения и входовете към катераческите зали. Там има рецепция, на която ни посрещат и ни дават магнитна карта, с която имаме различни опции. На това ниво е проектиран подземен паркинг за 82 коли. От тук ще влизаме в сградата, ако сме дошли с автомобил. Проектирана е кухня към ресторанта със самостоятелно зареждане.
Всъщност това ниво на сградата приема основната функционална дейност – катеренето. Тук е високата 15м. зала, залата за боулдъри и funtopia. Ето защо тук сградата се отваря към парковата среда. Смяната на нивата става плавно и спокойно, без да забележим.

На първия етаж СПА зоната с отделна тераса и многофункционалната зала. Залата е с променлива конфигурация. За различни събития може да се използва и площадката на фоайето.
На второто ниво е фитнесът и основната част на администрацията, свързана с дизайнът и техническата част. Управлението, юридическите и счетоводните отдели са на третото ниво на сградата. Те имат самостоятелна южна тераса. Тук е sky bar с панорамна гледка към парка, на юг и към планина Витоша и голяма тераса.

зимна градина

Градината, която предлагаме, всъщност е една дълбока козирка, за да не бъде прибавяна към застроената площ на сградата, според Закона за Устройство на територията. Така имаме 600м2, които са покрити. Може да се помисли и за частично затваряне на този обем с леки сгъваеми фасадни панели, за да се създаде благоприятен микро климат за развитието на Banyan tree.

конструкция

Сградата е със смесена конструкция от стоманобетон и стомана, което се налага заради по-големите подпорни разстояния в трите зали за катерене. Прозрачните външни стени са стъклени окачени фасади, плътните са от термопанели, с нормално остъкляване, където е необходимо. Цялата структура е затворена с два вида тънка перфорирана ламарина, което дава изкуствена илюзия за чупки в обемите, които иначе са прави повърхности.

детайл

Катерачна стена, която се отваря и затваря? Защо не? Най-желаното място за нея е така че да се вижда от всички. Нашата идея е за една ротационна стоманена структура, която концентрира усилията от тежестта в една точка. Тя е толкова добре балансирана, че можем да я завъртим с една ръка и да я заключим в произволен ъгъл. Можем да направим парти с катерене около басейна, може да имаме активно състезание по катерене на двете външни стени и да позиционираме журито по средата на мостика. Изобщо можем да конфигурираме позицията по наше желание на всеки 60′.

парк

В тази зона плана на София предвижда поставяне на едра растителност на 2/3 от терена. Разрешената площ за застрояване е 1% /120м2/ за обекти, свързани с функционирането на парковата среда. Предоставена е възможност за изграждане на водни съоръжения в зоната на парка.

Работихме по:

КОНЦЕПЦИЯ от първите ръчни скици до Идеен проект;
ПРЕДСТАВЯНЕ на проектната разработка.