Проект за модерна едноетажна къща

Проект за къща за едно семейство в с. Лясково – Слънчевата къща, гр. Стара Загора


Проект: 2010г. | Фаза: Идеен проект | РЗП: 670м2

Концепция – проект за модерна едноетажна къща в Средна гора.


текст: Зорница Матракова, списание ДОМЪТ

Слънцето във всяка стая на еднофамилната къща! Възможно ли е?

Слънчевата къща на един етаж – проект за модерна едноетажна къща от А-проект Архитекти. Жилищната сграда е реализирана така, че изложението на всички помещения е благоприятно. Това става и благодарение на структурата на имота, намиращ се близо до село Лясково в Старозагорската Средна гора. Архитектите Александър Димов и Зорница Нинова дават на едно семейство с две деца прекрасен нов дом – слънчев и енергоефективен.

концепция

Теренът за къщата е избран от собствениците заради южния си склон и доброто изложение, относителната дистанцираност от преминаващото шосе и хубавата гледка, която разкрива. Както обичйно, входът към къщата е проектиран от север, а басейнът и дворът са на юг. Задачата е да се проектира и втора, по-малка къща, която ще се ползва за гости.

Естественото местоположение на основната сграда е в северната част на имота, където е и най-високата точка на терена. Малката къща за гости е проектирана в южната част на имота, възможно по-далече от голямата. Къщата за гости е проектирана така че да не пречи на гледката. До нея ще се стига по алея,успоредна на източната граница на парцела. Алеята покрай къщата ще се изгради на по-ниско ниво от двора, така че да бъде скрита от погледите.

план

Всички помещения на тази модерна еднофамилна къща са проектирани на едно ниво. Дневната, трапезарията и фитнес залата са най-важните помещения в къщата и дават заявка за южното изложение, за хубавата гледка и за директния достъп до двора. Сред тях се намества родителската спалня. Двете детски стаи и помещението на иконома остават в северната част на плановата схема на къщата. Това съвсем не е желаният резултат, от гледна точка на добрата енергийна ефективност и микроклимат в едноетажната къща.

Архитектите решават задачата, като завъртат къщата с ос в посока югозапад-североизток, така че тя да се разпростре на възможно по-широк фронт в рамките на имота. Помещенията, които остават на север, получават по една вертикална ивица фасада с ослънчаване от югозапад. Покривът на къщата е прорязан по контурите на помещенията и наклонен в различни равнини, така че всяка северна стая да получи и още една ивица хоризонтално ослънчаване. Това проектно решение осигурява много добър микроклимат във всяка стая на фамилната сграда. Така всички са доволни.

Слънцето достига дори и входното фоайе на къщата, което е достъпно от север чрез елегантна козирка, която е естествено продължение на така получената структура на сградата. Вдясно от фоайето са двете детски стаи – всяка с отделна баня.

Вляво по коридора, са разположени обслужващите помещения и връзката с подземните гаражи. Там са и фитнесът и сауната.

Направо от фоайето е проектирана дневната зона. Кухнята и трапезарията са разделени с няколко стъпала от дневната, което е и следствие от денивелацията на терена. Дневната е отворена към двора с големи стъклени витрини, които я свързват с полузакрито от дървена пергола пространство пред басейна. През летния сезон тази пергола ще се покрива с лека материя, за да предпази помещенията в къщата от прегряване.

материали

Къщата е проектирана с облицовка от естествени материали. Фасадите ще бъдат с плочи от врачански камък с различна височина, наредени по схема, разработена от архитектите на сградата. Тези каменни стени са “стоплени” с участъци, облицовани с дърво. Трите материала – стъкло, камък и дърво се редуват ритмично във вертикални ивици с еднаква ширина от 1 метър. Перголата пред южната фасада на къщата е изпълнена от смесена сглобяема конструкция от дърво с метални крепежни елементи и облицовка от медни листове.

Стрехите на покрива на едноетажната сграда са изявени пред обемите на къщата и ще бъдат обшити с медна ламарина. Промяната на цвета на медта ще бъде знакът на времето.

Този проект за къща – Слънчевата къща дава началото на едно задълбочено изследване на екипа ни за възможностите за използване на естествената светлина и слънчевото греене във всеки един проект на архитектурното студио и приложението на този добре известен похват в практиката.

Работихме по:

КОНЦЕПЦИЯ от първите ръчни скици;
ПРОЕКТИ за интериор на двете къщи;
ДИЗАЙН до етап работен проект.