Проект за къща близнак

Проект за къща близнак – енергийно ефективна къща в кв. Киноцентъра, гр. София


Проект: 2008-2013г. | Фаза: В процес на строителство | РЗП: 650м2

Двуфамилна къща близнак с намалено потребление на енергия.


Имотът на сградата е подбран от собствениците заради доброто изложение с пряка видимост на юг и същевременно добър изглед над София. Задачата е да се проектира хубава и модерна двуфамилна къща. Сградата е двуетажна и разполага със сутерен с гаражи и технически помещения.

В парцела има стар кладенец с постоянен дебит и температура на водата от 12′. На етап проект тази естествена даденост е използвана и вградена в сградата. Отоплението и охлаждането е решено с термопомпа от тип вода-вода. Енергията от температурата от подпочвената вода се добавя към функционалността на инсталацията. След термопомпата са проектирани серпентини, вградени по подовете на помещенията. Проектирана е инсталация – колектор за използване на геотермална енергия от постоянната температура на земята в дълбочина под сградата, която е включена в кръга на термопомпата.
Вентилацията е решена с рекуператор и осигурява непрекъснат поток от пресен темпериран въздух. На покрива е проектирана инсталация със слънчеви колектори за подгряване на вода. Постигнат е коефициент на топлопреминаване на външните стени два пъти под нормите. Дограмата е с троен стъклопакет с газ аргон.

Текст: Валентина Вангелова, списание ХУБАВИТЕ КЪЩИ


Къщата е проектирана за двама братя и семействата им, като тяхното желание е да се направи къща близнак с просторен и богато озеленен двор и басейн, която да осигури добър стандарт на обитаване. Друго основно изискване е сградата да е на две нива и достъпен от улицата гараж но да не изглежда висока.
Сградата е достъпна от север, където граничи с прилежащата улица. До входните врати на партера се стига по диференциални стъпала, разположени симетрично вляво и вдясно. Между стъпалата е проектирана рампа надолу към полувкопания сутерен на къщата с технически помещения и гараж за два автомобила.

Разпределенията на двете половини на партерното ниво са идентични. Дневната група е решена в последователен ред: кухня – трапезария – хол. Дневната е отворена на юг към вътрешния двор с огромни витрини с плъзгащи се крила. Така погледът се плъзга през интериора към външното пространство и следва редуването на паркет – тик – вода – зеленина. Басейнът става част от дневната.

Второто ниво на къщата е достъпно по стълба от дневната, която участва в интериора като важен елемент. По желание на собствениците, едната половина на къщата е с три спални, а другата с две по-големи и гардеробно помещение. Към спалните на юг са изпълнени големи конзолно изнесени тераси, над басейна.

Контрастът в цветовете на материалите също спомага за възприемането на половините като различни. Основните материали с които са завършени фасадите са светла мазилка и HPL плоскости с цвят на дъб. Използвана е и тъмносива мазилка за за се пренебрегнат повърхностите, които авторите не биха желали да участват в композицията от обеми.

Интериорът и обзавеждането са решени в изчистен модерен стил.

Сградата е добър пример за един отлично изпълнен проект за къща близнак в съвместна работа на архитекта и възложителя през целия процес от проектирането, през изпълнението, до избора на детайли, технологии и материали.

Работихме по:

КОНЦЕПЦИЯ от първите ръчни скици;
ДИЗАЙН до етап работен проект;
ИНТЕРИОР и детайли;
АВТОРСКИ НАДЗОР по време на строителството.